Dit is waarom ook jij je wijnen moet bewaren in een klimaatkast

Liefhebbers van wijn drinken vaak regelmatig een wijntje en sommigen hebben zelfs hele (oude) collecties die ze hebben staan. Sommige wijntjes zijn lekker voor in het weekend, terwijl anderen voor een speciale gelegenheid worden bewaard. Maar het bewaren van een mooie wijn luistert best nauwkeurig, want invloeden van buitenaf kunnen de wijn anders laten smaken. Een klimaatkast is dan ook een echte musthave voor de wijnliefhebber. 

Wat is een klimaatkast? 

Kort gezegd is een klimaatkast een koelkast voor wijn waarin je de temperatuur kan regelen en waarin invloeden van buitenaf, zoals licht, trillingen en vocht, gereguleerd worden. Al zou je denken dat het dus een ‘gewone’ koelkast is, dat is niet het geval. Want je kan je wijn niet zomaar in je reguliere koelkast bewaren met hetzelfde resultaat. Doordat je in een wijnklimaatkast verschillende temperatuurzones kan regelen, zoals een lagere temperatuur onderin en een hogere temperatuur bovenin, is hij speciaal geschikt voor wijnen. En zo kan je natuurlijk je witte wijn op een temperatuur van ongeveer 10 graden bewaren, terwijl je de rode wijn liever op ongeveer 16 graden bewaard. 

Wat zijn de voordelen van een wijnkast voor je wijncollectie? 

Een groot voordeel van een klimaatkast is natuurlijk de eyecatcher die het in je huis is. En dan maakt het niet uit of je hem in de keuken plaatst of in laat bouwen in een nis. Het is hoe dan ook een ware lust voor het oog en een echte toevoeging aan je interieur. Daarnaast is het ontzettend makkelijk dat je op elk gewenst moment een wijntje kan pakken, rood of wit, op de perfecte temperatuur en met de perfecte smaakt zoals hij bedoeld is. 

De temperatuur in een wijnklimaatkast is dan ook een groot voordeel en een reden om hem aan te schaffen. Want een constante temperatuur is belangrijk om een goede wijn lang te kunnen bewaren. Schommelingen in de temperatuur kunnen namelijk de kwaliteit en smaak van de wijn aantasten. En als je een wijn op kamertemperatuur bewaard kan hij zelfs rijpen en in theorie ook bederven. Maar ook zonlicht kan een negatieve factor zijn als het gaat om de smaak en in een wijnklimaatkast hou je ook die invloeden mooi buiten de deur. 

Heb je een oude wijncollectie om te bewaren? Dan ben je je er vast ook bewust van dat trillingen ook negatieve invloed kunnen hebben op de smaak van je wijn. Bij een wijntje dat relatief kort ligt zal er weinig verschil merkbaar zijn, maar zeker de oude collecties die lang liggen kunnen beïnvloed worden op langer termijn. Een klimaatkast zorgt ervoor dat de trillingen van de omgeving worden opgevangen, waardoor de wijn nog beter behouden kan worden tot hij ontkurkt wordt. 

Tot slot is in een wijnklimaatkast voor wijnen de luchtvochtigheid van groot belang om ervoor te zorgen dat de kurk niet uitdroogt. Als een kurk namelijk uitdroogt kan hij breken, soms onzichtbaar. Door een breuk krijgt lucht toegang tot de wijn en hierdoor kan de wijn gaan oxideren. Het oxideren kan de smaak negatief beïnvloeden en dat zou zonde zijn.